Städtips: Få bort vinfläckar

vinfläckar städa

Att spilla vin på en matta eller en soffa kan vara en mardröm för många. Vinfläckar kan vara envisa och svåra att få bort, men det finns några enkla städtips som kan hjälpa dig att ta bort fläckarna och återställa dina möbler till deras ursprungliga skick.

 1. Handla snabbt När du har spilt vin, är det viktigt att handla snabbt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att få bort fläcken. Använd en ren trasa eller papper för att absorbera så mycket vin som möjligt innan det har chans att tränga djupare in i tyget.

 2. Använd salt Salt är en effektiv fläckborttagningsmetod för vinfläckar på mattor eller kläder. Strö ett rikligt lager av bordssalt över fläcken och låt det sitta i cirka 10 minuter. Skrapa sedan bort saltet med en spatel eller sked och borsta bort eventuella resterande saltkorn. Upprepa tills fläcken försvinner.

 3. Prova ättika Ättika är en effektiv naturlig fläckborttagare. Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger och applicera lösningen på fläcken. Låt lösningen verka i cirka 15 minuter och torka sedan bort med en ren trasa. Upprepa tills fläcken försvinner.

 4. Blanda diskmedel och vatten Blanda en tesked diskmedel med en kopp vatten och applicera lösningen på fläcken med en ren trasa. Blöt upp lösningen med trasan och arbeta in det försiktigt i fläcken. Låt lösningen verka i cirka 10 minuter och torka sedan bort med en annan ren trasa.

 5. Använd specialprodukter Det finns speciella fläckborttagare som är utformade för att ta bort vinfläckar. Följ instruktionerna på produkten och applicera den på fläcken. Låt det verka i cirka 10-15 minuter innan du torkar bort det med en ren trasa.

 6. Tvätta tyget Efter att du har behandlat fläcken är det viktigt att tvätta tyget som vanligt. Kontrollera tvättrådet för att se om du kan tvätta tyget i maskin eller om det behöver kemtvättas. Använd en tvättmaskin om möjligt och använd ett tvättmedel som är effektivt för fläckborttagning.

 7. Undvik att använda varmt vatten Undvik att använda varmt vatten när du tar bort vinfläckar eftersom det kan orsaka fläcken att sätta sig permanent. Använd istället kallt eller ljummet vatten.

 8. Torka uppifrån och ner När du torkar av fläcken, börja alltid från utsidan av fläcken och arbeta inåt. Detta förhindrar att fläcken sprider sig ytterligare.

 9. Använd inte blekmedel Undvik att använda blekmedel på vinfläckar eftersom det kan göra fläcken värre. Blekmedel kan också skada tyget och göra det svagare.

 10. Prova på en liten yta först Innan du applicerar någon form av fläckborttagare eller rengöringsmedel på en vinfläck, testa det på en mindre synlig del av tyget för att se om det orsakar skador eller missfärgning. Om det fungerar bra på den mindre synliga ytan, kan du fortsätta att använda det på den större fläcken.

  Sammanfattningsvis är det viktigt att handla snabbt när du har spilt vin och att försöka ta bort så mycket av vinet som möjligt med en ren trasa eller papper. Använd sedan någon av de tidigare nämnda städtipsen för att ta bort resten av fläcken. Kom ihåg att undvika blekmedel och varmt vatten och att testa på en mindre synlig yta innan du applicerar det på hela fläcken. Med dessa städtips kommer du att kunna ta bort vinfläckar enkelt och effektivt och återställa dina möbler till sitt ursprungliga skick.

  Tips för städning av kök

Cheklista för städning

Mer tips & trix om städning.